Nagyon mentolos és friss, erős...Frissen vágott menta, 30g. Felhasználás: Mivel az illóolaj a növény leveleiben és szárában is egyaránt nagy mennyiségben található, ezért a levelet is és az egész föld feletti virágzó szár is felhasználható. Hatóanyaga: Mint fentebb említettük, az illóolaj fő alkotórésze a menthol, amit az illóolajból kikristályosítással állítanak elő és ezen név alatt hozzák a kereskedelmi forgalomba. A mentholon kívül illóolaja még menthyl-acetátot, menthont és különböző terpeneket tartalmaz, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, réz, magnézium, A-vitamin, β-karotin, C-vitamin, E-vitamin, folátok, riboflavin, piridoxin (B-6-vitamin), K-vitamin. A hazánkban termesztett borsmentából nyers állapotban o,1—o,25%, a szárított növényből 1—2.25% illóolajat lehet desztillálni.
A francia tárkony klasszikus fűszernövény. Az olasz és a francia konyha nélkülözhetetlen fűszere, de nálunk is használják különféle húsételek ízesítésére. A tárkonynak két fő fajtája van a francia és az orosz tárkony. A francia tárkony magasabb illóolajtartalmú, jóval aromásabb, értékesebb, mint orosz társa.
Kakukkfű (Thymus vulgaris) fűszer, tea és szirup Fűszerként a konyha nélkülözhetetlen kelléke, leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek és fűszeres túrók ízesítője. Kellemes ízt ad minden párolt húsnak, legyen az sertés, marha vagy bárány. Tejszínes tésztákhoz is tökéletes. Igazán aromás ízletes gyors fogásokat lehet vele készíteni. Erőteljes illatta, íze ellenére, ártalmatlan fűszer, ezért diétás ételeknél is nyugodtan használhatjuk. A franciák jellegzetes fűszercsokrában (bouquet garni) is megtalálható a kakukkfű. Ezt a friss, általában petrezselyemből, babérlevélből, rozmaringból, bazsalikomból és kakukkfű-ágacskából összeállított csokrot cérnával kötik össze, majd a levesekkel, szószokkal együtt főzik. Főzés után a csokor egy mozdulattal eltávolítható az ételből. A leveleiből főzött gyógytea fertőtlenítő, görcsoldó hatású. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, immunerősítő. Igazi őszi-téli tea, hiszen kezelhető vele köhögés, torokfájás, hörgő- és szájüregi gyulladások. Számos olyan vegyület, hatóanyag található benne, melyek rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre. A thymol az egyik legfontosabb, melynek antiszeptikus, gombaölő hatásai egyaránt vannak. *vegyszermentesen termesztve
Rozmaring (Rosmarinus officinalis) fűszer, tea és dekoráció Az egyik kedvenc növényem, imádom az illatát, minden évszakban melegséget, örömet okoz. Fűszerként a konyha nélkülözhetetlen kelléke, húsokhoz, tésztákhoz ideális. A leveleiből főzött gyógytea epe- és vizelethajtó, idegerősítő és étvágyjavító, bár inkább csak teakeverékek alkotórészeként alkalmazzák. Illóolaja felhasználható fájdalomcsillapítóként reumás kezeléseknél, bedörzsölve javítja a vérkeringést. Ágait koszorúba kötve csodás illatos dísze otthonunknak. *vegyszermentesen termesztve 20g egy csokor
Zsálya (Salvia officinalis) a kertünk dísze és a házi grillkolbász kihagyhatatlan fűszere Zsálya egy nagyon szép megjelenésű növény, télen nyáron gyönyörködtet. Ezüstös levelei egész évben díszítenek, lila virágai nyáron pompáznak és kedveskednek nem csak nekünk, hanem a méheknek is. Nagyon erős aromája van, ezért csínján bánjunk vele a konyhában, sertés, vadhúsok, bárány, burgonya, tészta ételek vagy omlett fűszernövénye. Szörpöt is készítehtünk aromás leveleiből, virágából, mely tökéletes nyári frissítő. Limonádék, koktélok különleges ízesítője. A leveleiből főzött gyógytea görcsoldó, antibakteriális/antiszeptikus, hangulatjavító, vérzéscsillapító, segíti az emésztést, csökkenti a felfúvódást, hormonháztartást szabályzó hatású (várandósoknak és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt). *vegyszermentesen termesztve 20g egy csokor
Szezonálisan változó összetételű friss fűszernövénycsokor, mely kreatívan felhasználható a hét közbeni sütés-főzés során, akár frissen aprítva, egy-egy csipetnyivel megszórva az ételt, akár belefőzve. Minden esetben minimum 3 féle friss fűszernövényt tartalmaz a csokor, de előfordulhat, hogy 6-7 féle is megtalálható benne. A csokorba kerülhet az év során: zsálya, tárkony, zeller, babérlevél, rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, citromfű, menta, kóla fűszernövény, curry fű, stb. Amikor ételeinket illóolajokban, aromákban bővelkedő friss fűszernövényekkel gazdagítjuk, nem csak ízesítő hatásuk érvényesül, hanem egyben szervezetünket is megajándékozzuk azok számos jótékony hatásával.
A Kóla növény, magyar nevén Istenfa finom illata a kóIa üdítőitaIra emlékeztet. Különleges és izgalmas aromáján túl egy értékes fűszer és gyógynövény. Felhasználása: - A leveleivel friss vagy szárított formában sült húsok (főleg kacsa, liba), különböző mártások, gyümölcssaláták, kompótok, sütemények, desszertek, túró ételek ízesíthetők. Intenzív aromája miatt óvatosan adagoljuk! Kitűnő ecetízesítő. - Felhasználásával likőrök, üdítőitalok, szörpök készíthetőek. - Szárítva, ruhásszekrénybe akasztva remek molyirtó. - Zsíros bőrűek tehetnek néhány ágat a fürdő, illetve mosdóvizükbe. - Leveleit más növényekkel /pl. menta/ keverve illatos fürdőt készíthetünk. Gyógyhatás: A Cola Gyógynövény levelei illóolajokat és keserű tanninokat is tartalmaznak. Gyomorerősítő, segíti az emésztést, javítja a közérzetet, étvégyat, továbbá alkalmazható a krónikus gyulladások, bőrbetegségek, reuma és a köszvény kezelésére. Segíti a zsíros ételek megemésztését.
Vegyszermentesen termelt fűszernövény, 50 g-s kiszerelésben. Frissen és szárítva is használható különböző ételekhez.