A gabonamag és gabonaliszt sütési tulajdonságait, így a kenyér minőségét is a keményítő- és a fehérjetartalom határozza meg. A gabonaszemek legnagyobb mennyiségben szénhidrátot, javarészt keményítőt tartalmaznak.. A gabonamag, valamint a belőle készülő liszt minősége szempontjából döntő a mag úgynevezett endospermiumában található raktározott fehérje minősége és mennyisége. A liszt fehérjetartalma minimum 16%.
Hagyományos köves malomban őrölt tönköly liszt:
A köves őrlésnek köszönhetően, magas a rost tartalma, az ízvilága kimondottan házi jelleget ad az ebből készített kenyereknek, pékáruknak, süteményeknek.
Kiemelkedő minőségű és megbízható alapanyagból készült. Természetes módon tartalmaz alapvető ásványi anyagokat.
A közönséges hybrid búzához képest magasabb a fehérje, és aminosav tartalma, könnyen emészthető, élettani hatása kedvezőbb,
Adalékanyag mentes, glutént tartalmaz.