
Az alakorbúza az egyik legrégebb óta termesztett növény, dél-törökországi leletek szerint feltehetőleg több, mint 10 000 éve háziasították. Ötzi, a jégember is fogyasztotta. Ez az ősi gabonaféle képezte az emberiség élelmiszerellátásának alapját. Itthon a 19. századig termesztették, véglegesen csak a nagyüzemi birtokok kialakulásával szorult ki a termesztésből. Az alakorból készült liszt jellegzetes, halványsárgás színezetű, amelyet a magas karotinoid (lutein) tartalmának köszönhet. Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák. A félbarna lisztjeink kevesebb korpát tartalmaznak, ettől megjelenésre világosabbak és finomabb tapintásúak. Átmenetet képez a fehérliszt és a teljes kiőrlésű lisztek között, ezért széles körben használhatóak bárki számára. Ajánljuk kenyér és pékáru sütéséhez, sütemények vagy száraztészta készítéséhez (akár tojás hozzáadása nélkül) is.

Az alakorbúza az egyik legrégebb óta termesztett növény, dél-törökországi leletek szerint feltehetőleg több, mint 10 000 éve háziasították. Ötzi, a jégember is fogyasztotta. Ez az ősi gabonaféle képezte az emberiség élelmiszerellátásának alapját. Itthon a 19. századig termesztették, véglegesen csak a nagyüzemi birtokok kialakulásával szorult ki a termesztésből. Az alakorból készült liszt jellegzetes, halványsárgás színezetű, amelyet magas karotinoid (lutein) tartalmának köszönhet. Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák. A teljes kiőrlésű lisztjeink a mag minden részét tartalmazzák, nem csak a magbelsőt, hanem a csírát és a korpát is, így ez a fajta liszt számít tápanyagokban és rostokban a leggazdagabbnak. Kenyér és egyéb pékáru készítéséhez ajánljuk, önmagában vagy más lisztekkel keverve.

A félbarna lisztjeink kevesebb korpát tartalmaznak, ettől megjelenésre világosabbak és finomabb tapintásúak. Átmenetet képez a fehérliszt és a teljes kiőrlésű lisztek között, ezért széles körben használhatóak bárki számára. Ajánljuk kenyér és pékáru sütéséhez, sütemények vagy száraztészta készítéséhez (akár tojás hozzáadása nélkül) is. A tönkölybúzának a többi búzafajtához képest jelentősen magasabb a fehérje- és a sikértartalma. A szervezet által jól hasznosítható aminosavakban, B- és E vitaminban, káliumban, kalciumban, vasban, mangánban, magnéziumban, fluorban, niacinban, rézben, szelénben, cinkben és rostokban is igencsak gazdag. Termékeink elkészítéséhez kizárólag saját, a Bio Garancia Kft. által ellenőrzött, ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagot használunk.

A teljes kiőrlésű lisztjeink a mag minden részét tartalmazzák, nem csak a magbelsőt, hanem a csírát és a korpát is, így ez a fajta liszt számít tápanyagokban és rostokban a leggazdagabbnak. Kenyér és egyéb pékáru készítéséhez ajánljuk, önmagában vagy más lisztekkel keverve. A tönkölybúzának a többi búzafajtához képest jelentősen magasabb a fehérje- és a sikértartalma. A szervezet által jól hasznosítható aminosavakban, B- és E vitaminban, káliumban, kalciumban, vasban, mangánban, magnéziumban, fluorban, niacinban, rézben, szelénben, cinkben és rostokban is igencsak gazdag. Termékeink elkészítéséhez kizárólag saját, a Bio Garancia Kft. által ellenőrzött, ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagot használunk.
Fehér tönkölybúzaliszt: A tönkölybúza a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Magyarországon a 19. század végéig termesztették. Napjainkban reneszánszát éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatásoknak köszönhetõen. Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemzõ, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével), de niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Számos fontos ásványi anyagból is többet tartalmaz, mint a közönséges búza. Felhasználása nem különbözik a közönséges búzából készült lisztétől. A fehér lisztet csak hengermalomban lehet előállítani. A fehér liszt tápértéke alacsonyabb mint a köves malomban őrölt lisztnek, mert alacsonyabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma. Mi kizárólag a hagyományos köves malomban őrölt lisztet tartjuk egészségesnek ilyen, lisztet nem is gyártunk, de mivel igény van rá beszereztük. Szép kenyeret, péksüteményeket, süteményeket lehet belőle sütni,
Kölesliszt gluténmentes 1 kg Kistermelői Kölesliszt Gluténmentes Teljes kiőrlésű kölesliszt Termesztés során nem használunk műtrágyát, kerüljük a vegyi anyagok használatát is. A magvetés, növényvédelem, betakarítás után sem találkozik buzával és más gluténes gabonával. Saját gazdaságunkban végezzük a hántolást, malom kővel a szem őrlését és a szitálást pedig egy szitagép segítségével. Ezután vagy kicsomagolás történik vagy heti rendszerességgel kenyeret, pékárut készítek belőle megrendelésre is. Felhasználási javaslat: én gluténmentes császármorzsához használom, fasirtba is kiváló, panírba lisztnek is helyettesítem.
A gabonamag és gabonaliszt sütési tulajdonságait, így a kenyér minőségét is a keményítő- és a fehérjetartalom határozza meg. A gabonaszemek legnagyobb mennyiségbe szénhidrátot, javarészt keményítőt tartalmaznak.. A gabonamag, valamint a belőle készülő liszt minősége szempontjából döntő a mag úgynevezett endospermiumában találhatóraktározott fehérje minősége és mennyisége. A lisztünk minimális fehérjetartalma minimum 19%. Hagyományos köves malomban őrölt tönköly liszt: A köves őrlésnek köszönhetően, magas a rost tartalma, az ízvilága kimondottan házi jelleget ad az ebből készített kenyereknek, pékáruknak, süteményeknek. A legkiválóbb minőségű és megbízható alapanyagból készült. Természetes módon bőven tartalmaz alapvető ásványi anyagokat. A közönséges hybrid búzához képest magasabb a fehérje, és aminosav tartalma, könnyen emészthető, élettani hatása kedvező. Szénhidrát tartalma alacsony, és lassú felszívódású! Ajánljuk, gyerekeknek, sportolóknak, terhes anyáknak, időseknek, valamint az alacsony szénhidráttartalom miatt beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe is. Adalékanyag mentes, glutént tartalmaz.
A gabonamag és gabonaliszt sütési tulajdonságait, így a kenyér minőségét is a keményítő- és a fehérjetartalom határozza meg. A gabonaszemek legnagyobb mennyiségbe szénhidrátot, javarészt keményítőt tartalmaznak.. A gabonamag, valamint a belőle készülő liszt minősége szempontjából döntő a mag úgynevezett endospermiumában találhatóraktározott fehérje minősége és mennyisége. A lisztünk minimális fehérjetartalma minimum 19%. Hagyományos köves malomban őrölt tönköly liszt: A köves őrlésnek köszönhetően, magas a rost tartalma, az ízvilága kimondottan házi jelleget ad az ebből készített kenyereknek, pékáruknak, süteményeknek. A legkiválóbb minőségű és megbízható alapanyagból készült. Természetes módon bőven tartalmaz alapvető ásványi anyagokat. A közönséges hybrid búzához képest magasabb a fehérje, és aminosav tartalma, könnyen emészthető, élettani hatása kedvező. Szénhidrát tartalma alacsony, és lassú felszívódású! Ajánljuk, gyerekeknek, sportolóknak, terhes anyáknak, időseknek, valamint az alacsony szénhidráttartalom miatt beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe is. Adalékanyag mentes, glutént tartalmaz.
Speciális őrlési technológiának és az alapanyagnak köszönhetően, az ízvilága kimondottan házi jelleget ad! Az ebből készített kenyereknek, pékáruknak, sütemények finomak és egészségesek. Természetes módon bőven tartalmaz alapvető ásványi anyagokat! Magas a fehérjetartalom 16% feletti! Magas a sikertartalom! Szitálva nem jön ki a korpa a lisztből, mert egy egységet képez a liszt! Könnyen emészthető, élettani hatása kedvezőbb! Ajánljuk: – Immunhiányos betegeknek – Betegségből lábadozóknak – Gyerekeknek – Sportolóknak – Terhes anyáknak – Időseknek Adalékanyag mentes, glutént tartalmaz.





Zabliszt 1 kg Kistermelői Zabliszt Gluténmentes Teljes kiőrlésű zabliszt Termesztés során nem használunk műtrágyát, kerüljük a vegyi anyagok használatát is. A magvetés, növényvédelem, betakarítás után sem találkozik buzával és más gluténes gabonával. Saját gazdaságunkban végezzük a hántolást, malom kővel a zabszem őrlését és a szitálást pedig egy szitagép segítségével. Ezután vagy kicsomagolás történik vagy heti rendszerességgel kenyeret, pékárut készítek belőle megrendelésre is. A táplálkozástudományi szakemberek legfrissebb kutatási eredményei szerint egyetlen más élelmiszer sem tudja oly mértékben kielégíteni a tápanyagszükségletet, mint a zab. Az élsportolók szerint is kiváló energiaforrás, s az orvosok is kihasználják a zab sokoldalú gyógyhatását és védőerejét, sőt, ma már a gyermekétkeztetésnek is egyik kulcsfontosságú eleme.