A méz egy picit savas kémhatású, így kioldja a belé helyezett növények, magvak zamatát. Ebben a mézben bodzavirágot áztattam. A végeredmény, egy különleges illatú, zamatos méz. Néhány hónap alatt megkristályosodik, de a megolvasztását nem javaslom, mert hő hatására elveszhet az aromája.
A méz egy picit savas kémhatású, így kioldja a belé helyezett növények, magvak zamatát. Ebben a mézben levendulavirágot áztattam. A végeredmény, egy különleges illatú, zamatos méz. Néhány hónap alatt megkristályosodik, de a megolvasztását nem javaslom, mert hő hatására elveszhet az aromája.
A méz egy picit savas kémhatású, így kioldja a belé helyezett növények, magvak zamatát. Ebben a mézben levendulavirágot áztattam. A végeredmény, egy különleges illatú, zamatos méz. Néhány hónap alatt megkristályosodik, de a megolvasztását nem javaslom, mert hő hatására elveszhet az aromája.
A méz egy picit savas kémhatású, így kioldja a belé helyezett növények, magvak zamatát. Ebben a mézben levendula virágot áztattam. A végeredmény, egy különleges illatú, zamatos méz. Néhány hónap alatt megkristályosodik, de a megolvasztását nem javaslom, mert hő hatására elveszhet az aromája.
Erdei mézként is ismert. Szinte fekete, nagyon erős aromájú méz. Érdekessége, hogy a méhek nem a virágok nektárjából készítik. Erdei fákon ( pl. fenyő, gesztenye, hárs, nyár) időnként elszaporodnak a levéltetvek, édes nedvet, mézharmatot választanak ki, ezt gyűjtik össze a méhek, és alakítják mézzé. Általános immunerősítő hatásán túl idegnyugtató, értisztító, koleszterinszint csökkentő hatása is van.
Erdei mézként is ismert. Szinte fekete, nagyon erős aromájú méz. Érdekessége, hogy a méhek nem a virágok nektárjából készítik. Erdei fákon ( pl. fenyő, gesztenye, hárs, nyár) időnként elszaporodnak a levéltetvek, édes nedvet, mézharmatot választanak ki, ezt gyűjtik össze a méhek, és alakítják mézzé. Általános immunerősítő hatásán túl idegnyugtató, értisztító, koleszterinszint csökkentő hatása is van. 9
Erdei mézként is ismert. Szinte fekete, nagyon erős aromájú méz. Érdekessége, hogy a méhek nem a virágok nektárjából készítik. Erdei fákon ( pl. fenyő, gesztenye, hárs, nyár) időnként elszaporodnak a levéltetvek, édes nedvet, mézharmatot választanak ki, ezt gyűjtik össze a méhek, és alakítják mézzé. Általános immunerősítő hatásán túl idegnyugtató, értisztító, koleszterinszint csökkentő hatása is van.
Kellemesen aromás méz. Sütemény sütéshez talán ez a legalkalmabb. Kb 2-3 hónap alatt kristályosodik. Gyakran előfordul, hogy alul durva szemcsés kristályok alakulnak ki, felül pedig folyékony marad.
Ha a méhek röpkörzetében egy időben többféle virág nyílik, a róluk gyűjtött nektár a kaptárban összekeveredik vegyes virágmézzé. Színe, íze évszakonként, sőt évjáratonként is különböző. Kristályosodásra hajlamos. Ez csupán halmazállapot változás, a méz minőségét nem befolyásolja. Ha valaki jobban szereti folyékonyan, 40 Celsius fokos vízfürdőbe téve szépen lassan újra visszanyeri eredeti halmazállapotát.