Dombvidék Kosárközösség

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
Helyi 1%
 2022.10.26

Magyar Kivi a kosárban!

A kivi napjaink sztár gyümölcse. Nem véletlenül, hiszen tízszer több C-vitamin van benne, mint egy almában. A szőlőhöz hasonló kúszó cserje, mindenütt termelhető, ahol a szőlő is megél. Fagyérzékenysége a csemegeszőlőkével egyezik meg.Robosztus, erőteljes növekedésű, ujjnyi vastag hajtásokkal, tengernyi, kerek szőrös levelekkel, nagy, 3 cm átmérőjű hófehér virágokkal. Metszeni, permetezni nem kell, kapálni sekélyen lehet. Nálunk is tökéletesen beérik, mivel utóérő gyümölcs. Terméseit az erősebb fagyok előtt szedjük le és utóérés után - amikor megpuhul (december elejétől, április végéig)- fogyaszthatjuk. Egy tő 800-1000 db-ot is képes teremni. A saját termésű kivink sokkal édesebb és kellemesebb ízű, mint a boltban vásárolt, mivel érettebben szedjük le. Az ültetést követő harmadik évben fordul termőre.

 

 

A gyümölcsök tárolásával kapcsolatos hazai tapasztalatok nagyon bíztatóak!: ha a teljes érés előtt szedjük le a termést, tehát már majdnem éretten, csak kissé éretlenül, még keményen, akkor hűvös pincében, vagy akár egy fűtetlen, de fagymentes garázsban is hónapokig tárolhatjuk!

A vásárolt kivit friss fogyasztás előtt érdemes almával együtt egy jól záródó dobozba tenni, mivel az alma etilén gázt termel, ezáltal segíti az érést.

A betárolt gyümölcsöt rendszeresen ellenőrizzük, óvatosan megérintjük, és az utóérésben előrehaladott terméseket együk meg, amelyek már kissé puhábbak. A legegyszerűbb a megpuhult terméseket kettévágni és kiskanállal a héjból kikanalazni. A saját termésű és közvetlenül az érés előtt leszedett és betárolt kivi mennyei íze nem említhető egy lapon az érés előtt több héttel leszedett import kiviével!!! Egyes gazdáknak sikerült közel 6 hónapig tárolniuk a kivit! 

Egy közepes méretű kivi a következőket tartalmazza:

Kalória: 42 Fehérje: 0,8 gramm Teljes zsírtartalom: 0,4 gramm Rost: 2,1 gramm C-vitamin: 64 milligramm A-vitamin: 3 mikrogramm Vas: 0,2 milligramm Kálium: 252 milligramm Folát: 17 mikrogramm A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben. A bőr támasztórendszere, a kollagén, melynek egyik legfontosabb tápanyaga a C-vitamin, amely antioxidánsként működik a szervezetünkben , és megakadályozza a napfény, a légszennyezés és a füst okozta károsodások kialakulását, kisimítja a ráncokat, és javítja a bőr általános textúráját.

 

Termelőről: 

Link János kivi ültetvénye, Nagyvenyimen található. János 65 éves, tele van energiával, minden nap már hajnalban kezdi a munkát és a napfelkeltét a növények között köszönti.

Szabadföldön termeszti a kivit, nem pedig fóliában vagy üvegházban. A mi éghajlatunk remekül megfelel ennek a növénynek, ezt már a '70-es években is tudták és próbálkoztak is a kivi termesztésével. Azonban a próbálkozó gazdák a metszést elrontották - azt hitték, hogy mivel a kivi nagyon hasonlít a szőlőre, akkor metszeni is úgy kell. Ezzel a téves eljárással nem sikerült termőre fordítani a növényeket, így elhíresült, hogy ez a növény nem terem a mi éghajlatunkon. János a termelés során semmilyen vegyszert nem használ, sőt azon fáradozik, hogy újra élettel teli legyen a talaj. Számára ez nagyon fontos. Azt is fontosnak tartja, hogy az országon belül értékesítse a kivit közvetlen a fogyasztóknak. Abban bízik, hogy az országban működő kosár közösségek ebben segítségére lesznek.

A termelő két hetente tervezi  aszállítást és reméli, hogy együtt egy nagyobb tételt tudunk rendelni.